In februari 2011 was het 150 jaar geleden dat de Broeders van Maastricht naar Den Haag kwamen om onderwijs te geven op de scholen van de Vincentiusvereniging, onder meer in een armenschool die onder de naam Carolusschool nog steeds bestaat op Westeinde 103-107. Vanaf 1861 hebben meer dan 700 broeders vanuit het Stadsklooster veel gedaan voor de ontwikkeling van het onderwijs en de religieuze, sociale en culturele opvoeding van de jongens die in de scholen van de Vincentiusvereniging hun opleiding kregen.
 
Dit jubileum mocht natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Tijdens de 'Wereldreis door eigen stad' op 20 maart 2011 werd in het Stadsklooster een tentoonstelling geopend over de geschiedenis van 150 jaar Broeders van Maastricht en de Vincentiusscholen in Den Haag, in samenwerking met het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam.
 
Maar er is meer dan alleen de Broeders van Maastricht dat Kortenbos met het katholicisme verbindt. Al sinds de vijftiende eeuw speelt het een belangrijke rol in deze wijk. Hoewel lang niet alles bewaard is gebleven, is er toch nog veel dat hier aan herinnert, niet alleen in veel details op en aan gebouwen in de wijk, maar ook in straatnamen, zoals bijvoorbeeld het Agnietenpad en de Pastoorswarande.
 
Al deze zaken tezamen hebben Marry Remery er toe gebracht om samen met Gerard Langerak en de Wijkorganisatie Kortenbos een wandeling samen te stellen langs diverse historische gebouwen en plaatsen in en om het Westeinde, die zijn ontstaan op initiatief van katholieke organisaties of er mee te maken hebben gehad.
 
De verhalen die tijdens de wandeling werden verteld zijn opgetekend in dit rijk geïllustreerde en informatieve boekje. Hiermee is alweer een interessant deel van de geschiedenis van deze wijk vastgelegd. U kunt deze geschiedenis al lezend tot u nemen, maar het is ook de moeite waard om de tocht langs de in het boekje genoemde plaatsen te ondernemen. Het bevat ongetwijfeld nieuwe informatie, waardoor u, al lopend door de wijk, weer anders naar sommige dingen kijkt.
 
Dit boek is tijdens de aanwezigheid van Jeanine Fall in de Wijkwinkel verkrijgbaar